Kansainvälinen sosiaalityön päivä 18.3.2025
18.3.2025
Tänään 18.3.2025 vietetään kansainvälistä sosiaalityön päivää.
Sosiaalityön juhlapäivänä haluamme nostaa esiin sosiaalityöntekijät, jotka päivittäin tekevät työtä yhteiskunnan haavoittuvimmassa asemassa olevien kanssa, taistelevat syrjäyttämistä vastaan, pitävät kiinni oikeudenmukaisuudesta, puuttuvat epäkohtiin ja rakentavat osallisuutta. Sosiaalityön arvot ja tavoitteet ovat globaalisti jaetut – ja nyt niiden puolustaminen on kenties tärkeämpää kuin koskaan.
Kun yhteiskunnan rakenteet järkkyvät ja kaikki on muutoksessa, sosiaalityö ei laske välittömiä kustannuksia, vaan muistuttaa perustavanlaatuisista ja jaetuista arvoistamme: ihmisarvosta, osallisuudesta, itsemääräämisoikeudesta sekä oikeudesta toimeentuloon, hoivaan, huolenpitoon ja suojeluun. Nämä keskeiset inhimilliset tarpeet eivät ole mitattavissa rahalla, mutta niiden kohtaaminen ja täyttäminen rakentaa yhteiskuntarauhaa ja lopulta aina myös taloudellisesti kestävää yhteiskuntaa.
Sosiaalialalla on monenlaisia toimijoita. Sosiaalityö on itsenäinen yliopistotasoinen tieteenala ja ammatti. Sellaisena se on lahjomaton ja turvassa ohimeneviltä poliittisilta suuntauksilta. Sosiaalityön toteuttajana on sosiaalityöntekijä, joka on sosiaalialan ainoa yliopistokoulutettu erityisasiantuntija.
Koska sosiaalityöntekijä on lahjomaton asiakkaansa rinnalla kulkija ja tämän oikeuksien puolustaja, ei ole yllätys, että välittömiä ja lyhytnäköisiä säästöjä haettaessa nimenomaan sosiaalityön ääntä pyritään vaientamaan. Vastikään tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä toimimisen pätevyysvaatimuksia alennettiin. Sosiaalityöntekijälle lailla suotua päätösvaltaa on ehdotettu kavennettavaksi ja delegoitavaksi hyvinvointialueille. Ilman lain suomaa päätösvaltaa ja mandaattia sosiaalityötä ei voi toteuttaa, vaan se jää juhlapuheeksi juhlapuheiden rinnalle.
Tällaisten muutosehdotusten edessä on syytä meidän kaikkien olla hereillä. Kyseessä eivät ole kosmeettiset muutokset, vaan perustavanlaatuinen pyrkimys murentaa hyvinvointivaltiota. Sosiaalityö ei ole saareke, jonka palveluihin turvaudutaan heikkona hetkenä. Se on yhteiskunnallinen vastavoima eriarvoisuutta, huono-osaisuutta ja syrjäytymistä tuottaville ratkaisuille.
Jokaisella kansalaisella on oikeus sosiaalityöhön ja pätevään sosiaalityöntekijään. Tämä ei ole mielipidekysymys, vaan oikeusvaltion periaatteisiin kuuluva perusoikeus. Ilman riittävästi koulutettuja ja päteviä sosiaalityöntekijöitä ihmiset jäävät vaille tarvitsemaansa tukea ja yhteiskunnalliset ongelmat kasaantuvat entistä vaikeammin ratkaistaviksi.
Sosiaalityö ylläpitää yhteiskuntarauhaa.
Sosiaalityöntekijäin liitto ry:n hallitus
Kaisa Huttunen
Pauliina Nylund
Katri Jalanko
Hanna Pääjoki
Riikka Järvelin
Susanna Rissanen